Obiective turistice Budapesta: ce sa vizitezi + tips
Budapesta a fost una dintre primele capitale Europene vizitate, dar si locul pe care l-am redescoperit ani mai tarziu si de care m-am reindragostit. Exista nenumarate obiective turistice in Budapesta. Dar si locuri cu mancare delicioasa, vinuri licoroase, si peisaje de vis pe care nu trebuie sa le ratezi.
Despre toate acestea si multe altele vom povesti astazi. Pentru ca vreau sa va iau cu mine si sa va arat Budapesta prin ochii mei.
Prima data cand am ajuns in capitala Ungariei, am stat doar pentru o noapte, eram intr-un traseu ce urma sa ma duca in Viena si mai apoi in Bratislava. Era aprilie si ploua, copacii inca nu erau in plina floare, iar orasul era putin cam gri. Cu toate acestea, mi-a placut si am decis ca trebuie sa ma intorc.
Multi ani mai tarziu, am ajuns pentru cateva zile in Budapesta, la un final de octombrie. Soarele de toamna parca transforma totul si face fiecare coltisor sa arate mai frumos. Copacii purtau straiele de sarbatoare, iar tot orasul parca era rupt din basme. M-am indragostit iremediabil si am decis ca Parisul nu ii ajunge nici pana la degetul mic atunci cand este vorba de romatism.
Daca si tu te gandesti la un city break in Budapesta, iata principalele atractii turistice pe care nu va trebui sa le ratezi.
Această postare conține linkuri afiliate către produse și servicii pentru care putem fi compensați, fără costuri suplimentare pentru tine. Citiți mai multe despre acest lucru în politica noastră de confidențialitate.
Table of Contents
- Ce sa vizitezi in Budapesta: obiective turistice
- Cum ajungi in Budapesta
- Cum ajungi de la aeroport in oras?
- Cum te deplasezi in Budapesta?
- Unde sa stai in Budapesta
- Harta principalelor obiective turistice din Budapesta – ce sa nu ratezi
- Funicularul Castelului Buda
- Bastionul Pescarilor
- Biserica Matthias
- Castelul Buda
- Dealul Gellert si Citadella
- Podul Elisabeta
- Piata acoperita
- Strada pietonala Váci
- Bazilica Sfantul Stefan
- High Note Sky Bar
- Opera si Bulevardul Andrássy út
- New York Cafe
- Piata Eroilor si castelul Vajdahunyad
- Palatul Parlamentului
- Faleza Dunarii
- Podul cu Lanturi (Széchenyi)
- Alte activitati ce nu trebuie ratate in Budapesta
- Cand sa vizitezi Budapesta
- Ce sa mananci in Budapesta
- Citeste si
Ce sa vizitezi in Budapesta: obiective turistice
Cum ajungi in Budapesta
In functie de modul in care alegi sa calatoresti, poti ajunge in Budapesta cu avionul sau cu masina.
Din pacate, momentan, zboruri directe catre Budapesta din Bucuresti sunt operate doar de catre Tarom. In trecut, am ajuns acolo cu Wizz Air, ceea ce inseamna ca aceastia ar putea reintroduce zborul.
Daca alegi sa mergi cu masina, drumul din Bucuresti are aproximativ 850 km. Poti alege sa te opresti o noapte pe drum si sa vizitezi Transilvania.
Poti alege sa iesi pe la vama Nadlac de langa Arad sau pe la vama Bors de langa Oradea.
Cum ajungi de la aeroport in oras?
De la aeroport pana in oras, drumul de parcurs nu este foarte lung si nici costisitor atunci cand alegi transportul in comun.
Costul biletului se schimba, dar noi am cumparat biletul de la automatul din statia de masina. Trebuie doar sa fi atent sa cumperi biletul corect, respectiv cel pentru airport shuttle, cu un avion pe el.
La intoarcere, am ales taxiul si am folosit aplicatia Taxify. Drumul a durat cam 25 de minute. Trebuie luata in considerare insa ora la care mergi catre aeroport, respectiv traficul din oras.
O alta varianta convenabila este rezervarea anticipata a unui shuttle de la aeroport direct pana la hotel. Este o varianta semi privata, te va lasa la hotel, si circula la fiecare 25-30 de minute. Rezerva aici!
Cum te deplasezi in Budapesta?
O calatorie cu autobuzul are un pret mai mic atunci cand biletele sunt cumparate in avans.
Biletul trebuie validat in bus si este valabil pentru 80 de minute pe timpul zilei si 120 minute pe timpul noptii. Atunci cand schimbi mijlocul de transport, vei avea nevoie de un alt bilet ce trebuie validat si el.
Atunci cand planuiesti sa folosesti transportul in comun destul de mult, impreuna cu vizitarea obiectivelor turistice din Budapesta, poti economisi cumparand inaintea calatoriei un Budapest Card.
Acesta iti ofera transport gratuit pe toate liniile din oras, inclusiv pe linia 200E de la si catre aeroport.
In plus, ai inclusa intrarea la baile termale Lukács, intrarea la 19 muzee din oras, si discounturi de pana la 50% la multe alte atractii turistice.
Poti alege intre varianta valabila timp de 24 de ore, 48 de ore, 72 de ore, 96 de ore sau 120 de ore.
Cand vine vorba de astfel de carduri si city passuri, lumea ma intreaba de obicei daca merita achizitionarea lor. Iar raspunsul meu este intotdeauna acelasi: depinde.
Depinde foarte mult de ce iti propui sa faci in vacanta ta in Budapesta. Cate obiective turistice platite vrei sa vezi intr-0 zi, 2 sau 3?
Cel mai simplu este sa iti faci un itinerariu, si sa pui pe hartie costul transportului si al biletelor ce urmeaza a fi achizitionate. Iar la final sa compari totalul cu pretul Budapest Card.
Afla totul despre card si rezerva-l aici!
O alta varianta apreciata de multa lume este busul hop-on-hop-off. Acesta leaga principalele obiective turistice din Budapesta si iti ofera si un ghid cu explicatii despre fiecare dintre acestea.
Unde sa stai in Budapesta
Optiunile de cazare in Budapesta sunt nelimitate si poti alege sa stai in oricare din cele 2 zone importante din oras: Buda si Pest.
Prima data cand am ajuns aici, eram un grup de 4 prieteni si am ales sa stam intr-un apartament. Nu mai tin minte exact zona in care am fost cazati, dar stiu ca mi-a placut foarte mult cladirea cu o curte interioara si scara circulara.
La a doua vizita, am ales o cazare cu priveliste catre Castelul Buda. Apartamentul era amplasat langa un parc, intr-o zona foarte linistita, si avea un balcon de unde aveam o priveliste superba. In plus, puteam ajunge pe jos pana la Bastionul Pescarilor, Castelul Buda, si majoritatea atractiilor importante de pe partea noastra de rau.
Pentru a-ti face vacanta in Budapesta mai usoara, am ales cateva optiuni de cazare care merita luate in considerare.
Cazare in Buda
Buda este partea mai linistita a orasului, cu hoteluri, case si blocuri cu apartamente cocotate pe deal. Tot pe partea aceasta a raului vei gasi hoteluri ce ofera camere cu priveliste catre Dunare.
Maison Bistro & Hotel – aici vei fi chiar in inima orasului, la cativa pasi de Bastionul Pescarilor si alte atractii. Hotelul este amplasat intr-o cladire veche cu mult sarm. Mobila este moderna, si vei avea acces la o curte interioara frumoasa. Vezi mai multe aici!
Hotel Clark Budapest – un hotel destinat exclusiv adultilor. Are un design fabulos si bai cu cazi amplasate exact cu priveliste catre Dunare. In plus, hotelul are un skybar de neratat, si o amplasare de nota 10. Vezi mai multe aici!
Hotel Orion Várkert – desi are un aer ceva mai invechit, acest hotel este o optiune perfecta la un buget mai accesibil. Vezi mai multe aici!
Cazare in Pest
Partea mai activa a orasului, acolo unde vei gasi cartierele cunoscute pentru petreceri. Tot aici sunt si strazile cu magazine, restaurante si cafenele.
Hotel Estilo Fashion Budapest – amplasat la doar cativa pasi de piata, de Dunare, dar si de Vaci utca. L-am inclus pe lista de hoteluri deoarece aici alegea sa stea sotul meu ori de cate ori calatorea in interes de serviciu. Vezi mai multe aici!
Aria Hotel Budapest – o optiune luxoasa pentru atunci cand alegi sa petreci luna de miere sau o alta ocazie speciala in Budapesta. Hotelul este popular pentru designul interior dar si pentru rooftop barul sau superb. Vezi mai multe aici!
Roombach Hotel Budapest Center – un alt hotel amplasat aproape de principalele atractii turistice, dar si de zona recunoscuta pentru distractie. Vezi mai multe aici!
Harta principalelor obiective turistice din Budapesta – ce sa nu ratezi
Asa cum te-am obisnuit, am pus pe harta principalele atractii turistice pentru a te ajuta sa iti construiesti itinerariul dupa pofta inima, stiind cam ce sa grupezi pe zile.
Mie mi se pare mai usor sa le am pe toate pe harta si sa le cuplez in functie de proximitate, fara sa pierd timp si bani pe transport. Poti da click pe imagine si se va deschide in Google Maps.
Funicularul Castelului Buda
Cea mai usoara modalitate de a urca pana pe dealul Castelului Buda este luand funicularul. Acesta iti va oferi o experienta unica si te va scuti de urcarea scarilor de dimineata.
Funicularul leaga malul Dunarii de castel inca din 1870 si a fost adaugat in Patrimoniul UNESCO in 1987.
Statia funicularului este usor de gasit langa Podul cu lanturi. Prima urcare este la 7:30 dimineata, iar ultima la 22.
Bastionul Pescarilor
Una dintre cele mai fotogenice locatii din oras, Bastionul Pescarilor nu trebuie ratat. Pe langa arhitectura ce te va duce cu gandul la castelele din povesti, de aici te poti bucura si de una dintre cele mai frumoase privelisti.
Cum aceasta este o atractie extrem de populara, va trebui sa ajungi aici inainte multimilor de turisti. Desi am ajuns la 9 dimineata in zona, autocarele erau deja oprite ceva mai jos, dar ne-am descurcat.
Poti vizita una dintre cele 7 turle (reprezentand cei 7 capetenii care au fondat Ungaria in 895). O parte dintre ele au acces gratuit, iar pentru vizitarea altora trebuind sa achiti un bilet de intrare.
Bastionul a fost construit intre 1895 si 1902 si a facut parte dintr-un grup mai mare de cladiri construite pentru comemorarea a 1000 de ani de la infiintarea Ungariei.
Nu pleca fara sa iei masa la unul dintre cele mai frumoase restaurante din oras: Halaszbastya Restaurant.
Extra TIP: Vrei sa ai niste poze superbe din Budapesta? Combina un scurt tur ghidat cu o sesiune foto privata la cateva dintre cele mai importante atractii din oras.
Biserica Matthias
Cea mai faimoasa biserica catolica din Budapesta. O vei gasi chiar langa Bastionul Pescarilor, cu acoperisul sau colorat si arhitectura Gotica.
Biserica dateaza din Evul Mediu, a fost locul de incoronare al regilor Ungariei timp de decenii. In plus, in timpul ocupatiei Otomane a servit ca moschee timp de 150 de ani.
In prezent, biserica gazduieste slujbe dar si concerte de muzica clasica, la care poate participa oricine.
Stradutele din jurul biserii sunt si ele extrem de frumoase si romantice si merita explorate.
Castelul Buda
O cladire mare, impunatoare, romantica, cocotata pe un deal astfel incat sa poata avea sub observatie tot orasul.
Cocotat in varful dealului Buda, locul care era odata rezidenta regilor unguri, gazduieste astazi Galeria Nationala si Muzeul de Istorie. Prima cladire ce face parte din actualul palat a fost construita in 1265 in stil gotic. Iar palatul face parte astazi din Patrimoniul UNESCO si este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Budapesta.
Gradinile si zona din jurul castelului se pot accesa fara plata unui bilet. Dar pentru a vizita muzeele din interior va trebui sa cumperi bilet de intrare.
Un tur optional cuprinde explorarea labirintului de pesteri amplasate sub Castelul Buda. Vezi mai multe despre tur!
Mergi intr-un tur al zonei castelului, cu o vizita in interiorul Bisericii Matthias, dar si a Bastionului Pescarilor. Vezi mai multe aici!
Dealul Gellert si Citadella
Cum noi am ajuns in Budapesta la finalul lui octombrie, poate cea mai frumoasa si romantica priveliste de care ne-am bucurat a fost cu ocazia plimbarii pe Dealul Gellert pana la Citadella.
De aici am vazut Dunarea, Castelul, Palatul Parlamentului si Podul cu Lanturi. Toate incadrate de copacii cu frunzele superb colorate.
In varful dealului, Citadela este o fortareata construita in 1848, ce poate fi vizitata pentru un tarif modic.
Admira Statuia Libertatii, biserica construita in pestera, sau relaxeaza-te in parcul de pe deal.
Podul Elisabeta
Podul poarta numele celebrei regine Sissi si este singurul pot ce nu a putut fi refacut dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Prin urmare a fost contruit unul nou.
Acesta porneste de la baza dealului Gellert si te poarta in centrul orasului pe partea Pest, chiar langa Piata Centrala.
Un alt motiv pentru care pasionatii de fotografii vor vrea sa vina aici este faptul ca tramvaiul galben trece podul verde, realizand un contrast pe cinste.
Piata acoperita
Piata acoperita din Budapesta merita o oprire si doar pentru cladirea sa si arhitectura acestia. Daca esti pasionat de mancare si vrei sa desgusti nenumarate preparate locale, viziteaza si interiorul si incearca tot ce iti capteaza atentia.
Trebuie stiut insa ca piata este inchisa in zilele de duminica, motiv pentru care noi nu am reusit sa intram.
In plus, nu lasa vizita acesteia pentru seara, deoarece piata se inchide la 5 sau 6 in cursul saptamanii si la 3 dupa-amiaza sambata.
Strada pietonala Váci
Ca orice oras important din Europa, si Budapesta are o strada pietonala destinata cumparaturilor. Aceasta porneste chiar din fata pietei acoperite si te va conduce pana in centrul orasului.
Ne-am lasat pierdute si am intrat in diferitele magazine care ne-au atras atentia. In plus, aici vei gasi si nenumarate restaurante cu mancare delicioasa.
Bazilica Sfantul Stefan
Purtand numele primul rege maghiar (mana sa dreapta este pastrata in interior), aceasta este o biserica Romano Catolica cu o cladire impunatoare ce poate fi vazuta de sus aproape din orice punct al orasului.
Este a 3-a cea mai mare biserica construita in Ungaria. A fost construita in 1905 in locul unui teatru ce gazduia lupte cu animale.
Viziteaza interiorul, admira exteriorul, sau participa la un concert de muzica clasica.
High Note Sky Bar
Gazduit in interiorul hotelului Aria despre care v-am povestit si mai devreme, vei gasi sky bar-ul High Note. Acoperisul colorat in culori vii ofera o priveliste de vis asupra orasului si mai ales asupra Bazilicii Sfantul Stefan.
Asigura-te ca rezervi o masa din timp, deoarece acesta este un loc popular in special printre turisti.
Bauturile sunt delicioase, iar muzica relaxanta.
Opera si Bulevardul Andrássy út
Aici vei veni pentru a admira cladirile frumoase cu arhitectura clasica, dar si pentru a da o raita prin magazinele high end. Destinatia potrivita pentru cei sau cele care vor sa arunce o privire prin magazinele de designer.
Cladirea Operei din Ungaria nu trebuie nici ea ratata, cu o arhitectura neo-renascentista, aceasta a fost construita in 1875.
Afla mai multe despre Budapesta intr-un tur ghidat al orasului! Ai 3 ore in care vei avea transportul inclus, impreuna cu un ghid ce iti va povesti tot ce trebuie sa stii despre principalele obiective turistice din Budapesta. Vezi aici!
Sinagoga si cartierul evreiesc
Pe langa lacasele de cult cu o arhitectura deosebita, cartierul evreiesc este si destinatia perfecta pentru cei care isi doresc sa petreaca in Budapesta.
Sinagoga de pe strada Dohany a fost construita in 1850 si restaurata in 1990. Este a doua cea mai mare sinagoga din lume, cu influente maure. In gradina memoriala a bisericii sunt comemorati cei care au fost victimele Holocaustului.
Ruin bars sau barurile construite in cladirile picate din aceasta zona sunt cunoscute la nivel mondial si atrag turisti de toate varstele. Noi am ales sa petrecem cateva ore la cel mai popular bar, respectiv Szimpa Kert.
Un alt motiv pentru care vei vrea sa ajungi in aceasta zona sunt restaurantele cu mancare delicioasa orientala. Iar Mazel Tov nu trebuie sa lipseasca din lista.
Daca vrei sa afli mai multe despre istoria bogata a cartierului evreiesc si a schimbarilor suferite de-a lungul anilor, dar si despre comunitatea care ramane activa si astazi, iti recomand sa mergi intr-un tur cu un ghid.
New York Cafe
De departe una dintre cele mai frumoase cafenele din Budapesta. Cu un interior sofisticat, aceasta se afla la parterul hotelului New York Palace.
Una dintre atractiile turistice populare din Budapesta, aceasta cafenea atrage mii de persoane zilnic. Iar cand am fost a trebuit sa asteptam putin pentru eliberarea unei mese.
In interior se canta muzica clasica, se serveste mancare traditionala la preturi destul de mari, dar si cafea si prajituri. Desi nu am incercat mancarea, desertul si vinul au fost foarte bune, iar atmosfera parca rupta din povesti.
Piata Eroilor si castelul Vajdahunyad
Pentru a ajunge aici a trebuit sa calatorim putin cu metroul la dus si cu busul la intors. Cu toate acestea, minutele in plus petrecute pe drum au meritat, deoarece acest loc intra pe primele locuri din topul meu cu atractii turistice din Budapesta.
Piata Eroilor este una dintre cele mai mari piete din Budapesta. Amplasata intr-un semicerc cu statuile celor 7 capetenii care au fondat Ungaria, impreuna cu alti conducatorii importanti.
Peste strada, la doar cativa pasi, vei putea intra intr-un parc cu un lac in mijloc, si un castel din povesti. Castelul Vajdahunyad a fost construit in 1896 si are o arhitectura combinata, demonstrand cum au evoluat de-a lungul anilor stilurile arhitecturale: Gotic, Renascentist, Baroc etc.
Daca ti se pare cunoscut putin, exista o explicatie pentru acest lucru: o parte a castelului este o copie a Castelului Huniazilor din Hunedoara.
La interiorul castelului este gazduit Muzeul Agriculturii, cel mai mare de acest fel din Europa.
Palatul Parlamentului
Indiferent de pe ce parte a Dunarii il admiri, Palatul Parlamentului este la fel de impunator. Amplasata in Piata Kossuth, in Pest, cladirea a fost construita in 1902 in stil neo-Gotic si este cea mai mare cladire din Ungaria.
Cladirea poate fi vizitata in interior, iar atunci cand nu vrei sa pierzi vremea asteptand la cozi, opteaza pentru rezervarea unui tur ghidat cu skip-the-line. Acesta include transportul de la hotel pana la Parlament, un ghid profesionist care iti va raspunde tuturor intrebarilor pe care le-ai avea, biletul de intrate in Parlament fara sa trebuiasca sa astepti la coada. Vezi mai multe aici!
Faleza Dunarii
Mergi la o plimbare de-a lungul Dunarii. Pe oricare dintre cele doua maluri te-ai afla, te vei bucura de o priveliste de vis.
“Pantofii de pe malul Dunarii” este un memorial realizat in 2005, in memoria evreilor care si-au pierdut viata in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Acestora li se ordona sa isi dea jos pantofii si erau impuscati pe malul raului, iar trupurile erau purtate de catre acesta.
Podul cu Lanturi (Széchenyi)
Podul cu Lanturi a fost primul pod de piatra care a legat Buda de Pest, respectiv cele doua parti ale orasului Budapesta. Inaugurarea acestuia a avut loc in a doua parte a anului 1849, si leaga Piata Széchenyi pe partea Pest cu Piata Clark Ádám in Buda.
Nu am ratat o plimbare pe pod dupa caderea noptii, deoarece de aici poti vedea orasul luminat.
Alte activitati ce nu trebuie ratate in Budapesta
Daca nu vrei sa admiri doar obiective turistice in Budapesta, dar vrei sa ai parte si de experiente de neuitat, iata cateva dintre lucrurile pe care nu trebuie sa le sari aici:
- O croaziera pe Dunare – dureaza o ora si are loc la apusul soarelui, te va duce de-a lungul Dunarii pentru a admira principalele atractii turistice din Budapesta. Este un tur pe care l-am facut in ambele vizite in capitala Ungariei si pentru care as mai opta inca o data cu siguranta. Vezi mai multe aici!
- Croaziera cu cina si vin – daca vrei sa petreci ceva mai mult timp pe apa sau calatoresti pentru o ocazie speciala, opteaza pentru o cina romantica cu mancare traditionala si vin local, pe Dunare. Vezi mai multe aici!
- Petrece o zi la SPA si bucura-te de o masa delicioasa
- Mergi la o degustare de vinuri unguresti
- Nu rata Baile Termale Széchenyi
Cand sa vizitezi Budapesta
Dupa cum spunea, am ajuns in Budapesta de doua ori in trecut, o data primavara si o data toamna.
Desi primavara este foarte frumoasa, ar trebui sa verifici inainte de a planifica vacanta, cand incep sa infloreasca copacii – acest lucru difera de la an la an, in functie de temperaturi.
Sa explorez orasul toamna a fost o experienta de neuitat si iti recomand sa incerci si tu.
Ce sa mananci in Budapesta
Absolut tot ce am mancat in Budapesta a fost delicios!
Am cautat atat cafenele populare cu feluri de mancare actuale, cat si locuri in care am putut incerca preparate traditionale precum langosii, gulyas-ul, sau deserturi traditionale.
Langos Papa serveste langosi imensi impreuna cu vinuri locale. La Kazimir Bistro am mancat cel mai bun gulyas, iar la Deryne Bistro ne-am bucurat de un interior posh si de niste preparate incredibil de bune.
Pentru brunch am ajuns la Stika, un loc mic si dragut, cu cafea buna si o coada la care am avut noroc sa nu trebuiasca sa asteptam. A la Maison Grand este aproape de centru si de principalele atractii turistice din oras, are un interior luxos si serveste diferite tipuri de clatite, dar si alte preparate.
5 Comments