Obiective turistice in Oradea si imprejurimi – locuri de vizitat
Atunci cand vine vorba de Oradea, trebuie sa recunosc ca pot fi cumva partinitoare. Sotul meu este de aici si obisnuim sa ajungem cel putin o data pe an in vizita. Cu toate acestea, sunt atat de multe locuri de vizitat in Oradea, incat nu ne plictisim niciodata.
In ultimii ani orasul a trecut printr-o transformare fabuloasa, iar de la vizita la vizita puteam observa diferentele si imbunatatirile. Dintr-un oras lasat in paragina, Oradea a devenit usor unul dintre cele mai frumoase orase din Romania.
Daca vii pentru Targul de Craciun, vei descoperi un loc ce poate concura lejer cu evenimente similare din Europa.
Indiferent de anotimp, orasul poate fi o destinatie pentru un city break sau o vacanta mai lunga.
Citeste si: Cazare la munte de poveste!
Această postare conține linkuri afiliate către produse și servicii pentru care putem fi compensați, fără costuri suplimentare pentru tine. Citiți mai multe despre acest lucru în politica noastră de confidențialitate.
Table of Contents
- Locuri de Vizitat in Oradea si Imprejurimi
- Putina istorie
- Unde sa stai in Oradea
- Cand sa vizitezi Oradea
- Obiective Turistice
- PIATA UNIRII
- PALATUL VULTURUL NEGRU
- TURNUL PRIMARIEI ORADEA
- PARCUL COMPLEXULUI BAROC
- CETATEA MEDIEVALA ORADEA SI PALATUL PRINCIAR
- CALEA REPUBLICII
- PROMENADA DE PE MALUL CRISULUI
- HOTELUL ASTORIA
- STRADA PIETONALA VASILE ALECSANDRI
- PARCURI DENDROLOGICE
- SPA-URI SI APE TERMALE
- DEALUL CIUPERCA
- CASA DARVAS LAROCHE – MUZEUL ART NOVEAU
- Excursii de o zi in afara Oradei
- Unde sa mananci in Oradea
Locuri de Vizitat in Oradea si Imprejurimi
Putina istorie
Pentru a intelege mai bine bogatia culturala si arhitecturala a orasului, cred ca este nevoie sa ne uitam putin la trecutul Oradei. Astfel, vei stii de ce toate cele mentionate in lista de mai jos sunt locuri de vizitat in Oradea.
Conform legendei, Oradea a fost fondata in 1092 de Ladislaus I, regele Ungariei. Acesta a fost inmormantat in catedrala orasului dupa moartea sa.
Prima documentare istorica atestata dateaza din 1113. Orasul a fost mentionat intr-o cronica a calugarilor benedictini de la manastirea Zobor.
Orasul a inflorit si a devenit un important centru de pelerinaj in 1192, dupa ce Ladislau a fost sanctificat.
Din cele mai vechi timpuri, mai multe etnii traiau cot la cot: unguri, slavi, vlahi, italieni, germani si altii.
In 1241, orasul a fost distrus de catre invazia mongola. Dupa razboi, a fost reconstruit si a atins prosperitatea maxima in timpul secolului XV.
Oradea a fost ocupata in cele din urma de turcii otomani dupa un asediu indelungat in 1660. Dupa 1867 a fost parte din Imperiul Austro-Ungar, devenind cel mai important oras din Ungaria dupa capitala, Budapesta.
Incepand cu 1919, Oradea a revenit Romaniei, pastrandu-si bogata identitate pana in zilele noastre.
Unde sa stai in Oradea
In functie de numarul de zile pe care le ai la dispozitie, poti alege sa stai in centrul orasului sau intr-un loc mai retras. Chiar daca te cazezi pe deal sau putin in afara orasului, nu te asteapta sa petreci mult timp in trafic.
Daca alegi sa vizitezi Oradea pentru Targul de Craciun, sau daca petreci doar un final de saptamana aici, sugestia mea este sa stai in centru. Iata cateva optiuni perfecte, pe malul Crisului sau cu priveliste superba asupra pietei centrale.
Citeste si ghidul meu complet al celor mai frumoase locuri de cazare din Oradea!
Hotel Ramada
Hotelul Ramada este la doar 2 minute cu masina de centru, compensand distanta prin facilitatile pe care le ofera.
Mie mi-a atras atentia datorita Riserva Wine SPA. E un loc unic unde vei beneficia de tratamente pe baza de vinoterapie, primul de acest fel din Romania.
In plus, aici ai acces la saune, salina, si o terasa cu jacuzziuri ce ofera priveliste asupra orasului.
Vezi disponibilitate si preturi aici!
DoubleTree by Hilton Oradea
Localizat pe malul Crisului, in mijlocul naturii si chiar langa Aquapark, la 5 minute de centrul orasului.
Hotelul are o terasa chiar pe malul raului si un centru SPA.
Vezi disponibilitate si preturi aici!
Lotus Inn in Sanmartin
Ok, eu personal as vrea sa ma mut cu totul aici! Sau cel putin sa petrec cateva luni explorand vestul tarii si retragandu-ma in locul asta minunat.
Desi este in afara orasului, este la mai putin de 10 km si 15 minute cu masina de centrul orasului. In plus, este chiar langa Baile Felix, destinatie perfecta pentru bai termale.
Vezi disponibilitate si preturi aici!
Booking.comCand sa vizitezi Oradea
Raspunsul este simplu: oricand!
Primavara, trebuie sa vezi magnoliile inflorite langa Palatul Baroc sau lalelele din Parcul Bratianu. Iarna, vino aici pentru Targul de Craciun, evenimentele din Cetate, petrece ziua pe partia de ski sau relaxaza-te in bazinele cu apa termala din oras sau de la Baile Felix.
Vara, Oradea este punctul de plecare perfect pentru a explora Muntii Apuseni, sau zona de est a Ungariei. Toamna, gusta unele dintre cele mai bune vinuri de la Diosig si bucura-te de culorile minunate ale naturii.
Obiective Turistice
Dar hai sa ne uitam mai exact la ce poti vizita in Oradea, de la strazile minunate din centrul Oradei, pana la piscine cu apa termala si excursii de o zi in afara orasului.
PIATA UNIRII
Inima orasului si locul in care sunt amplasate multe dintre cladirile iconice, dar si nenumarate cafenele si restaurante. Aici este amenajata iarna Piata de Craciun din Oradea si este o imbinare de stiluri arhitecturale ce s-au construit si transformat inca din anii 1700.
Piata Unirii poate fi considerata punctul 0 al Oradei, de unde vei putea explora nenumarate palate apartinand stilurilor art-nouveau, secession, sau baroc.
Tot in Piata Unirii vei intelege de ce Oradea este considerat oras multietnic si multicultural: intr-o singura piata, una langa cealalta vei gasi Biserica cu Luna (ortodoxa), Biserica Sfantul Ladislau (Romano-Catolica), Biserica Sfantul Nicolae (Greco Catolica).
PALATUL VULTURUL NEGRU
Pe latura estica a pietei este asezata una dintre cele mai impresionante cladiri: Palatul Vulturul Negru.
Construita in stilul secession, in 1903 in urma unui concurs ce isi propunea reamenajarea orasului, cladirea sta pe bazele celui mai important han datand din anii 1700.
Palatul are nu doar o istorie impresionanta, dar ofera si o astfel de priveliste, fiind unul dintre locurile perfecte pentru fotografii in oras. In plus, in Pasajul Vulturul Negru vei gasi viata de noapte din Oradea: nenumarate cafenele, puburi, baruri si fast-fooduri.
TURNUL PRIMARIEI ORADEA
Una dintre atractiile mele favorite, locul unde vreau sa urc de fiecare data, spre exasperarea lui Alex.
Nu doar ca urcand spre varful turnului ai ocazia sa inveti multe despre istoria orasului, dar privelistea pe care o ai de sus este de neratat.
O cladire in stil neoclasic datand de la inceputul anilor 1900 si 250 de scari ce te vor duce catre o priveliste de neuitat.
SINAGOGA NEOLOGA SION
La doar cativa pasi de Piata Unirii, pe malul Crisului, se inalta Sinagoga Neologa Sion – a 3-a ca marime din Europa.
Desi pentru multi ani a fost in reabilitare, la inceputul lui 2019 am reusit sa o vizitam si in interior.
Cladirea dateaza din 1878 si este unul dintre locurile pe care trebuie sa le vezi in Oradea pentru a afla mai multe despre comunitatea evreilor din Oradea, dar si pentru ca este astazi un spatiu destinat artelor contemporane unde se organizeaza diverse evenimente si concerte.
Pret bilet vizitare: 10 lei
PARCUL COMPLEXULUI BAROC
Alcatuit din Palatul Episcopal Romano-Catolic, Catedrala Romano – Catolica (Basilica Minor) si Sirul Canonicilor. Acesta este unul dintre locurile mele preferate de vizitat in Oradea.
Pe langa importanta sa culturala si religioasa, in Catedrala se regasesc moastele Sfantului Ladislau I, dar si o orga datand din anii 1700 donata de catre imparateasa habsburgica Maria Tereza.
Palatul Baroc, cel mai important proiect baroc din Romania, dateaza tot din anii 1700 si are 282 de ferestre.
Peste strada, vei gasi Sirul Canonicilor – 10 cladiri insiruite, unde au locuit in decursul anilor canonicii episcopiei. Astazi, cele 57 de arcade ce dau impesia de nesfarsire, pot fi considerate unul dintre cele mai fotogenice locuri din oras.
CETATEA MEDIEVALA ORADEA SI PALATUL PRINCIAR
Cu o istorie bogata, intinsa pe aproape 1000 de ani, Cetatea Oradea a fost restaurata in anii trecuti si a devenit treptat un loc ce nu trebuie ratat.
Viziteaza Palatul Princiar, Catedrala, Muzeul Cetatii, sau vino pentru a viziona un film pe iarba in parcul cetatii. Opreste-te la atelierele mestesugaresti, participa la demonstratiile medievale, si invata despre viata din vremurile de demult.
Pe timpul iernii, participa la evenimentele organizate pentru Targul de Craciun.
Pentru curiosi, puteti citi mai multe despre istoria cetatii aici.
CALEA REPUBLICII
O strada pietonala unde vei gasi o multime de palate de tip secession, ce au fost sau sunt in proces de reconditionare.
Majoritatea cladirilor de aici dateaza din secolul 19. Palatul Moskovits Miksa sau cladirea albastra pe care ai vazut-o sigur in fotografii din Oradea, Palatul Apollo, Palatul Stern, Casa Darvas La Roche sunt doar cateva dintre cladirile pe care vei vrea sa le admiri.
In plus, aici vei gasi si multe restaurante cu mancare delicioasa, gelaterii, sau cafenele.
PROMENADA DE PE MALUL CRISULUI
Atunci cand vrei sa petreci putin timp in natura, ia la pas Promenada de pe malul Crisului. Opreste-te la terasa cu priveliste asupra centrului orasului si savureaza un pranz delicios.
HOTELUL ASTORIA
Hotelul de lux este amplasat perfect in apropierea Crisului, Bulevardului Republicii, Pietei Unirii, si chiar langa Teatrul Regina Maria din Oradea.
Cladirea a fost construita intre anii 1902-1906 de catre arhitectul Ferenc Sztarill (cel care a construit si Palatul Vulturul Negru), intr-un stil arhitectural eclectic cu urme de secession.
Pe langa arhitectura sa frumoasa, hotelul ofera camere si servicii de lux fiind o optiune demna de luat in considerare atunci cand vrei sa petreci un city break in Oradea.
Vezi disponibilitate si preturi aici!
STRADA PIETONALA VASILE ALECSANDRI
Orice am face, intotdeauna ajungem inapoi pe Alecsandri. Strada pietonala ce leaga Piata Unirii de Parcul 1 Decembrie si Cetatea din Oradea este locul unde vrei sa ajungi pentru o cafea buna sau o masa delicioasa.
In plus, aici vei gasi si superba casa Deutsch K. Ignác, cea care candva a gazduit un magazin de sticlarie.
PARCURI DENDROLOGICE
Exploreaza parcul din Complexul Baroc, parcul dendrologic de la Universitate, parcul Petöfi, sau urca pe Dealul Ciuperca de unde vei putea admira orasul de sus.
SPA-URI SI APE TERMALE
Una dintre activitatile pe care nu le sarim indiferent de anotimp, este o baie in ape termale.
O zi la Aquapark Nymphaea, relaxandu-te in una dintre cele mai impresionante bai turcesti pe care am vazut-o pana acum, este numai buna dupa ce ai explorat orasul in lung si in lat.
Poti incerca, desigur, sa mergi la Baile Felix, la Hotel Lotus Therm, Hotel President sau Hotel Termal.
DEALUL CIUPERCA
Un parc frumos amenajat amplasat pe unul dintre dealurile din Oradea, de unde poti admira o priveliste panoramica asupra orasului. Tot aici poti savura o cafea la restaurantul amenajat in varf de deal, sau te poti plimba prin micul parc amenajat in zona.
CASA DARVAS LAROCHE – MUZEUL ART NOVEAU
Casa construita in stil Secession de 2 industriasi oradeni, gazduieste astazi muzeul Art Noveau.
Pe langa arhitectura impresionanta a cladirii, interiorul a fost atent restaurat. Au fost aduse obiecte de mobilier si nu numai datand din perioada de glorie a cladirii.
Excursii de o zi in afara Oradei
Daca vrei sa petreci mai mult timp in zona, vino pregatit ca sa te pierzi in natura, sa dai o fuga pana in Ungaria, sau sa te distrezi pe partia de ski in cursul iernii.
Baile Felix
Poti alege chiar sa faci invers – sa iti rezervi cazarea la Baile Felix, unde sa te relaxezi profitand de apele termale cu proprietati curative, si sa vizitezi atractiile turistice din Oradea ca excursii.
Baile Felix au fost si raman cea mai mare statiune balneara din tara, fiind destinatia ideala nu doar pentru cei ce vor sa profite de tratamente benefice pentru oase si piele, dar si pentru cei ce isi doresc un concediu de relaxare.
Pentru un sejur de neuitat, alege sa stai la Hotel Lotus Therm sau Hotel President.
In plus, padurea de la Felix a fost recent amenajata. Este locul perfect pentru o plimbare in aer liber sau putina distractie cu copiii.
Panorama din Turnul din Betfia
Mergi pana in Betfia pentru a urca in noul observator construit pe varful dealului de unde poti admira atat Oradea din departare, cat si Baile Felix si dealurile si padurile din jur. Structura arata interesant si este inalta cat un bloc cu 3 etaje.
Vino pregatit pentru o mica urcare pana la observator, dar opreste-te sa citesti si povestea pesterilor din zona impreuna cu speciile de lilieci ce traiesc aici.
Rezervatia naturala Muntii Apuseni Padis
Defileul Crisului Repede, Muntii Padurea Craiului, Ghetarul Scarisoara, Pestera Ursilor, Cetatitle Ponorului, Valea Ierului, Pestera Focul Viu – vezi aici toate traseele si obiectivele turistice de explorat in zona.
Stana de Vale
Izvorul Minunilor, nenumarate cascade precum Moara Dracului, Valul Miresei si altele, dar si o baza de tratament.
Partia de ski de la Vartop Arieseni
Situata la granita intre judetul Bihor si Judetul Alba, satul Vartop este situat la o altitudine de 1150m si are 3 partii de ski.
Cetariu
Daca esti in Oradea cu masina aventureaza-te in localitatile din apropiere.
Cetariu este la mai putin de 20 km de centrul orasului, iar Lacul Valea Viteilor este o oaza de liniste si natura pentru care va trebui sa mergi aproape 3 km pe un drum pietruit. In drumul nostru spre lac am vazut cateva caprioare limbandu-se linistite pe camp, iar odata ajunsi acolo ne-am bucurat de culorile tomnatice ale padurii.
La intoarcere, opreste-te in Paleu si fa o poza cu cramele construite ca niste casute colorate in deal, fiind insa sapate adanc in pamant.
Eger, Ungaria
Da o fuga pentru o zi pana in Eger, al doilea cel mai mare oras din nordul Ungariei cunoscut pentru apele termale si arhitectura sa.
Viziteaza Castelul Eger, gusta din bunatatile locale la unul din restaurantele din Piata Dobo, si admira minaretul ramas de pe vremea ocupatiei otomane. Nu pleca fara cateva sticle din vinul locului, unul dintre cele mai cunoscute din Ungaria.
Unde sa mananci in Oradea
Pentru mine nu exista vizita sa nu ma opresc la un gulyas la Cyrano pe str. Republicii.
La cea mai recenta vizita, am descoperit si restaurantul Dock, amplasat chiar pe malul Crisului. Locul ofera o priveliste superba asupra palatului Vulturul Negru. E locul perfect daca ai pofta de un burger sau o supa ramen.
Inca un lucru pe care il apreciez in Oradea este faptul ca au cafea buna!
Daca ai chef de o cafea delicioasa, opreste-te la The Dripper sau la Meron Coffee pe strada Vasile Alecsandri. Nu rata nici cafeaua de la Snooz sau de la Spite, o mica cafenea pe Str. Aurel Lazar.
Nu mai sta pe ganduri! Te asteapta multe locuri de vizitat in Oradea.