Obiective turistice Venetia – ce sa vezi intr-un city break in Venetia

In urma cu mai bine de 10 ani, am pasit pentru prima data in Italia, iar Venetia a fost prima destinatie importanta vizitata. Habar nu aveam care sunt cele mai importante obiective turistice din Venetia, dar cum am vizitat orasul pentru prima data in timpul carnavalului, nici nu a contat foarte tare.

Cum studiam intr-un oras aflat la 2 ore de mers cu trenul de cea mai romantica destinatie din Italia, am avut ocazia sa revin de cateva ori si sa ma familiarizez cu locul.

Desi este o destinatie aglomerata indiferent de anotimp, Venetia reuseste sa te seduca si sa te faca sa nu vrei sa mai pleci. Cu totii stim despre plimbarile cu gondola pe canalele inguste, dar ce alte lucruri mai poti face intr-o vacanta in Venetia?

Despre obiectivele turistice importante din Venetia, dar si despre cum ajungi acolo, cum te deplasezi, unde stai si multe altele, voi povesti astazi. Pentru ca imi place sa te ajut in planificarea vacantelor de neuitat!

Obiective turistice Venetia

Această postare conține linkuri afiliate către produse și servicii pentru care putem fi compensați, fără costuri suplimentare pentru tine. Citiți mai multe despre acest lucru în politica noastră de confidențialitate.

Table of Contents

Cum ajungi de la aeroport in Venetia

Orasul din nordul Italiei este deservit de 2 aeroporturi: Marco Polo si Treviso.

In functie de compania aeriana cu care alegi sa zbori, vei ateriza pe unul dintre acestea doua.

Aeroportul Marco Polo (VCE)

Acesta este amplasat mai aproape de Venetia. Atunci cand aterizezi aici vei avea mai multe optiuni de transfer catre hotelul tau.

Poti rezerva un Water Taxi Transfer atunci cand vrei sa ai suficient spatiu pentru bagaje, dar si sa alegi o optiune care sa te lase direct la hotel. Intr-adevar, nu este un transfer privat, deci vei imparti barca cu alti turisti, dar asta nu este neaparat o problema. Rezerva-ti transferul aici!

Poti lua un bus catre centrul orasului aceasta fiind cea mai accesibila varianta din punct de vedere al bugetului. Un bus pleaca la fiecare 20 de minute, iar acelasi este si timpul total al calatoriei. Singurul dezavantaj este faptul ca masina te va lasa in Piazzale Roma. De aici va trebui sa mergi pe jos pana la hotelul unde ai ales sa stai.

Exista si varianta de transport public, respectiv busul numarul 5, care leaga terminalul aeroportului Marco Polo de Piazzale Roma. In functie de trafic, durata calatoriei va dura intre 30 si 45 de minute, deoarece spre deosebire de prima varianta, acest bus face mai multe opriri pe drum.

Daca esti extrem de comod sau calatoresti pentru o ocazie speciala sau cu bagaje mai voluminoase, poti alege sa rezervi un Private Water Taxi Transfer. Aceasta este, intr-adevar, cea mai scumpa varianta, dar si cea mai comoda.

Aeroportul Treviso (TSF)

Locul unde aterizeaza majoritatea curselor low-cost. Acest aeroport este amplasat la 40 de kilometri distanta de Venetia, prin urmare transferul va fi ceva mai lung.

Ai optiunea de Express Bus care este si printre cele mai ieftine variante de transport. In al doilea rand, poti lua un shuttle bus din fata aeroportului pana la gara Venetia Mestre. De aici vei lua trenul pana in Venetia Santa Lucia.

O a treia optiune este ATVO bus, varianta cea mai lunga. Aceasta face nenumarate opriri, inclusiv in Mestre, langa gara Santa Lucia, dar si in Piazzale Roma. Vezi programul aici!

Calatoresti cu masina?

Daca alegi sa conduci catre Italia sau pur si simplu planuiesti un itinerariu mai lung si vrei sa inchiriezi o masina, va trebui sa stii ca nu poti intra cu masina in Venetia.

Poti alege o cazare in Mestre, sau un hotel la marginea orasului, unde sa ai acces la un loc de parcare.

Cum te deplasezi in Venetia

Venice gondola and public transportation

Dupa cum spuneam si mai sus, nu vei putea merge cu masina sau cu busul prin Venetia. Odata ajuns acolo vei intelege si de ce, strazile fiind extrem de inguste si de-a lungul nenumaratelor canale.

Tocmai de aceea, transportul in comun este reprezentat de barci. Da, probabil vei vrea sa te plimbi cu gondola. Dar aceasta este mai degraba o activitate relaxanta, nu o modalitate de a ajunge dintr-un loc in altul.

La fiecare vizita, am ales sa merg pe jos. Dar daca vrei sa ajungi mai departe dintr-un punct in altul, vapoarele celor de la ACTV sunt optiunea ideala.

Poti achizitiona un Venice Public Transport Pass valabil intre 24 si 72 de ore. Acesta poate fi folosit nelimitat pe mijloacele de transport in comun din Venetia, catre Lido, dar si pentru trenuri regionale sau regionale rapide (RV) in imprejurimi. Vezi mai multe aici!

Care e perioada ideala pentru o vizita in Venetia?

Venice Carnival

Dupa cum spuneam, prima mea vizita in Venetia a fost intr-o zi de februarie, in timpul carnavalului. Desi a fost o experienta unica, nu as putea recomanda cuiva sa isi planifice vizita pentru acea perioada. In special daca isi doreste sa viziteze si obiective turistice.

In timpul carnavalului, strazile devin neincapatoare. Iar pentru a ajunge de la gara pana in Piazza San Marco poate sa dureze si 4 ore.

Prin urmare, va sugerez sa vizitati Venetia in aprilie, mai sau octombrie. In oricare dintre aceste luni temperaturile sunt placute, iar orasul nu este atat de aglomerat ca in lunile de vara.

Unde sa alegi cazare in Venetia

Alegerea unui loc de cazare in Venetia poate fi complicata in special atunci cand calatoresti cu un buget limitat. Daca mergi pentru o ocazie speciala, esti in locul potrivit, pentru ca aici vei gasi hoteluri impresionante, cu o istorie vasta.

Indiferent ce cauti, iata cateva optiuni si sugestii pe care sa le ai in vedere.

Atunci cand vrei sa nu platesti foarte mult pentru cazare, alege sa stai in Venetia Mestre. In doar 15 minute vei ajunge cu trenul in Venetia, iar cazarile sunt mult mai ieftine.

Tot in aceasta categorie intra si varianta de a sta in Bologna. Trenul face intre o ora si jumate si 2 ore, iar distanta este ideala pentru o excursie de o zi.

Daca totusi preferi sa stai in Venetia, iata cateva optiuni de hoteluri pentru toate buzunarele si ocaziile.

Hotel Danieli a Luxury Collection este unul dintre cele mai luxoase si faimoase hoteluri din Venetia, amplasat la cativa pasi de Piazza San Marco. De la terasa de pe acoperisul hotelului poti admira Palatul Dogilor, iar camerele au nu doar un design demn de aristocrati, dar si privelisti de neuitat.

Hotel Antiche Figure intra in categoria hotelurilor cu preturi medii, care insa nu lasa de dorit la niciun capitol. Hotelul este amplasat la 5 minute de statia de tren Venetia Santa Lucia. Iar daca esti norocos, poti avea o camera cu priveliste catre canal.

Chiara Lodge este un hotel mic, intr-o vila tipic italieneasca. Amplasat la doar cateva minute de mers pe jos de gara din Mestre.

Cat sa stai in Venetia?

Daca inca nu ti-ai rezervat vacanta si te intrebi cate zile ar fi de ajuns pentru a vizita Venetia, te voi ajuta sa iei si aceasta decizie.

Cum am vizitat de fiecare data orasul doar pentru cate o zi, nu am simtit ca am avut destul timp sa explorez asa cum mi-as fi dorit.

Asa ca iti sugerez sa petreci intre 2 si 3 nopti in Venetia, daca vrei sa apuci sa vizitezi principalele obiective turistice. Dar si sa mergi intr-o excursie la Murano si Burano, sau sa poti explora si cartierele mai putin turistice.

Venice Pass – merita?

Ca in orice alt oras important din Europa sau din lume, exista un city pass care iti ofera acces la majoritatea obiectivelor turistice importante.

Intrebarea pe care o vad cel mai des despre astfel de pass-uri este daca merita sa fie cumparate.

Ei bine, dupa cum povesteam si despre Londra Pass, acest lucru depinde foarte mult de numarul de atractii turistice cu plata pe care vrei sa le vizitezi.

Daca vrei sa vezi doar o atractie sau doua cu plata, cel mai probabil nu va fi mai rentabil sa cumperi un Venice Pass. Dar daca aloci ceva mai mult timp atractiilor turistice, poate ca vei economisi cu acesta.

Ce acopera Venetia Pass?

  • Intrare cu skip the line la Basilica San Marco
  • Acces la Pala D’Oro
  • Acces cu skip the line la Muzeul San Marco
  • Acces pe terasa cu priveliste catre Piata San Marco
  • Un ghid audio
  • 30 minute plimbare cu gondola
  • Acces la Palatul Dogilor
  • Acces a Podul Suspinelor
  • Acces la muzeul arheologic si altele

Obiective turistice Venetia

Dupa ce ai stabilit perioada de timp pe care vrei sa o aloci vizitarii orasului, hai sa ne uitam la cele mai importante obiective turistice din Venetia. Muzee si nu numai pe care nu vei vrea sa le ratezi.

Palatul Dogilor

Doges Palace Venice

Mergand pe strazile pitoresti sau navigand pe canalele inguste ale Venetiei, ar putea fi greu de imaginat ca orasul a fost candva centrul unui vast imperiu.

Timp de secole, Venetia a fost unul dintre centrele globale de comert, asemanator cu ceea ce este acum New Yorkul, Londra, sau Hong Kong-ul. Reperele istorice pe care vizitatorii le vad astazi sunt o marturie a acelei istorii glorioase.

Si niciunul nu este mai simbolic pentru trecutul imperial al Venetiei decat Palatul Dogilor.

Venetia a fost o republica timp de mai bine de 1000 de ani si, ca atare, a fost condusa de un oficial ales, numit Doge. Acesta era un fel de presedinte ales pe viata, cu puteri autocratice, verificate de Signoria.

Pentru a reflecta bogatia si puterea Republicii, venetienii au construit un nou palat pentru conducatorul lor in 1340, actualul Palat al Dogilor.

Distrus de mai multe incendii de-a lungul veacurilor, complexul a devenit si mai impresionant cu fiecare renovare, iar astazi este unul dintre cele mai recunoscute cladiri la nivel global.

Dupa cum v-ati putea astepta, majoritatea turistilor ajunsi in Venetia vor vrea sa viziteze Palatul Dogilor.

Iar indiferent de timpul pe care il ai la dispozitie, acesta este de departe unul dintre principalele atractii turistice din Venetia.

Este lesne de inteles de ce cozile sunt interminabile si vei vrea sa iti rezervi biletele din timp, eventual cu fast track.

Ponte dei Sospiri sau Puntea Suspinelor

Venice Landmarks
Source: Soroush Karimi on Unsplash.com

Un pod superb construit din calcar alb, ce poarta un nume cu o origine mai intunecata decat ar lasa de inteles aspectul sau frumos.

Construit în 1600, podul leaga camerele de interogatoriu din Palatul Dogilor cu asa-numita Închisoare Nouă a orasului. Privelistea de pe pod era ultimul lucru pe care il vedeau inainte de executie prizonierii condamnati. Asa ca se spune ca ei scoteau oftaturi adanci cand il traversau. De aici si numele, Podul Suspinelor.

Privelistea este frumoasa atat din exterior, cat si din interior. Iar accesul la Podul Suspinelor este inclus cu biletul pentru Palatul Dogilor.

Basilica San Marco (sau Basilica Sfantul Marcu) si Campanile San Marco

Basilica San Marco Venice

Lipita de Palatul Dogilor, Basilica San Marco domina celebra piata cu acelasi nume. Este cumva logic sa avem sediul puterii spirituale langa resedinta conducatorului.

Interesant este ca biserica, piata si asocierea lor cu Sfântul Marcu isi au originea in una dintre cele mai indraznete spargeri inregistrate in istorie.

Se spune ca în jurul anului 828, în timpul unei furtuni, un grup de corabii venetiene a trebuit sa se adaposteasca in portul egiptean Alexandria, pe atunci un oraș important al Imperiului Islamic.

In timpul sederii lor, cativa negustori venetieni s-au rugat in mod regulat la mormantul Sfantului Evanghelist Marcu.

Acolo, un preot local si un calugar le-au spus despre presupusul plan al liderului islamic de a demola mormantul acestui sfant.

Ingrijorati ca ramasitele Sfantului Marcu vor pieri, venetienii le-au inlocuit cu oasele unei alte sfinte, Claudia, scotand pe ascuns moastele intr-un cos umplut cu carne de porc – stiau ca vamesii musulmani nu se vor atinge de animalul interzis.

Apoi, au plecat din port, navigand spre orasul lor natal.

Odata ce sfanta relicva a ajuns la Venetia, dogele conducator, Giustiniano Participazio, a ordonat construirea unei noi biserici demne sa adaposteasca ramasitele unuia dintre tovarasii lui Isus. Astfel, a fost construita prima biserica venetiana dedicata Sfantului Marcu.

Basilica a fost reconstruita si marita in 1063, cand dogele Dominico I Contarini i-a dat actualul aspect. Catedrala a suferit ulterior impodobiri si renovari, primind diverse podoabe bizantine.

Atunci cand vrei sa vizitezi interioriul acestei atractii turistice importante, ai 2 optiuni:

Rezerva un bilet de intrare cu skip-the-line si acces pe terasa de pe acoperis de unde vei admira Piazza San Marco si imprejurimile

Rezerva un bilet combo pentru Palatul Dogilor si Basilica San Marco cu acces pe terasa si skip-the-line

Piazza San Marco

Sursa foto: Depositphotos.com

De departe cea mai mare si cea mai importanta piata din Venetia, Piata Sfantul Marcu este punctul zero al orasului de pe canale.

Cum “toate drumurile duc la Roma”, ei bine, toate drumurile din Venetia te vor duce catre aceasta piata, amplasata vis-a-vis de Insula San Giorgio Maggiore.

Admira cladirile impresionante ce inconjoara piata, viziteaza atractiile turistice importanta amplasate aici, si opreste-te la o cafea la faimoasa Caffe Florian – cea mai veche cafenea din lume, deschisa in 1720.

Podul Rialto

How many days in Venice
Source: Giulia Angotti on Unsplash.com

Rialto este o zona din Venetia care, in trecut, a fost centrul financiar si comercial al orasului.

Este cunoscut pentru pietele sale monumentale si pentru podul Rialto foarte instagramabil care traverseaza Marele Canal, construit in secolul al 16-lea.

Daca vei ajunge in Venetia cu trenul, este greu sa nu treci peste acest faimos pod acoperit pentru a ajunge catre Piazza San Marco.

Extra pont: in apropierea Podului Rialto, vei gasi unul dintre cele mai fotogenice locuri din Venetia, Libreria Acqua Alta.

Canalele si o plimbare cu gondola

Venice Gondola ride

Nenumaratele canale din Venetia sunt traversate de sute de poduri mai mici sau mai mari, iar gondolierii dibaci te vor conduce de-a lungul cladirilor istorice.

Poate cea mai romantica activitate pe care o poti desfasura in Venetia, o plimbare cu gondola este de neratat, mai ales atunci cand calatoresti pentru o ocazie speciala.

De pe apa vei avea nenumarate oportunitati de fotografii, gondolierul te va incanta cu o melodie italieneasca, si in plus vei avea o cu totul alta perspectiva asupra orasului.

Galeria dell’Accademia

Academia de Arta din Venetia a fost fondata în 1750, devenind prima institutie care a studiat restaurarea artei. In 1807, Napoleon Bonaparte a refondat institutia prin decret imperial, redenumindu-o Academia Regala de Arte Frumoase.

Astazi, vizitatorii pot admira capodoperele picturii venetiene de pana in secolul al XVIII-lea, inclusiv lucrari de Tintoretto, Canaletto si Titian.

Probabil cea mai faimoasa piesa din colectie este Omul Vitruvian al lui Leonardo da Vinci, desi nu este expusa permanent din cauza fragilitatii sale.

Palatul Contarini del Bovolo

Contarini del Bovolo Venice
Sursa foto: Depositphotos.com

Contarini del Bovolo este un mic palat din Venetia. Cel mai bine cunoscut pentru scara in spirala exterioara cu mai multe arcade, cunoscuta sub numele de Scara Melcului (Scala Contarini del Bovolo).

Scara duce la o arcada care ofera o vedere impresionanta asupra orasului, astfel incat sa puteti face niste fotografii grozave.

Teatrul La Fenice

Considerat unul dintre cele mai importante repere ale teatrului si operei italiene, Teatrul La Fenice a fost locul multor premiere ale lucrarilor lui Verdi, Rossini, Bellini si Donizetti.

Din pacate, cladirea a fost grav avariata de un incendiu in 1996. Cu toate acestea, a fost restaurata cu succes, continuand sa gazduiasca iubitorii de arta de la redeschiderea sa in 2004.

Muzeul Ca’ Rezzonico sau Casa Rezzorico

Daca doriti sa va minunati de modul in care au trait cei bogati in vremurile de glorie ale Venetiei, trebuie doar sa va plimbati de-a lungul Canalului Mare, unde veti gasi nenumarate palate.

Cu vedere la apa canalului, Ca’Rezzonico este un palat venetian cu o fatada de marmura emblematica. Construit in secolul al XVIII-lea, este un exemplu notabil de arhitectura si decoratiuni interioare in stil baroc si rococo venetian.

In prezent, functioneaza ca un muzeu dedicat Venetiei din secolul al XVIII-lea, expunand mai multe picturi de la pictori locali de top ai perioadei, inclusiv Francesco Guardi si Giambattista Tiepolo.

Insula San Giorgio Maggiore si Labirintul lui Borges

O mica insula ce poate fi vizitata cu usurinta din Venetia, aici vei putea vizita una dintre cele mai fotografiate biserici, Basilica de San Giorgio Maggiore, dar te vei putea pierde si in Labirintul lui Borges.

Pentru a avea o priveliste de neuitat asupra Venetiei, urca in clopotnita bisericii. Vizitarea bisericii este gratuita, dar accesul in clopotnita se face contra cost.

Cum ajungi pe insula? Iei busul pe apa, liniile 2 si N legand orasul de Insula Giorgio Maggiore.

Insulele Murano, Burano, Torcello

Insulele faimoase sunt perfect amplasate pentru o excursie de o zi in afara orasului. Acestea te vor intampina nu doar cu produse din sticla de Murano, dar si cu stradute colorate, incredibil de fotogenice.

Mergi intr-un tur cu ghid si afla totul despre insule, dar participa si la o demonstratie de suflare a sticlei.

Cum ajungi pe insule fara ghid?

Cu vaporasul transport public, bineinteles. Poti alege urmatoarele variante:

Burano: linia 12 care pleaca de la Fondamente Nove, sau linia 14 care pleaca din San Marco.

Murano: liniile 41 si 42

Torcello: va trebui sa ajungi in Burano, iar de acolo sa iei linia 9 din Burano in Torcello.

Articole Similare

Similar Posts