Pori dilatati: este posibil sa ii micsoram?
Parca in ultima vreme toata lumea se plange de pori dilatati, indiferent de tipul de ten. A devenit o obsesie globala, iar de cele mai multe ori total nejustificata.
Cum fac parte din cateva grupuri unde se discuta despre probleme ale tenului, am vazut multe raspunsuri discutabile. In plus, se recomanda produse fara vreo explicatie, sau fara sa inteleaga modul in care actioneaza acestea.
Mai mult de atat, cautarea de “solutii magice” este nerealista. Cei care incearca sa isi promoveze propriile produse vin cu recomandari de genul “rezultate de la prima utilizare.”
Din aceste motive, m-am gandit sa scriu acest articol despre pori dilatati. De asemenea, doresc sa setez asteptari realiste de la produsele pe care le alegem.
Această postare conține linkuri afiliate către produse și servicii pentru care putem fi compensați, fără costuri suplimentare pentru tine. Citiți mai multe despre acest lucru în politica noastră de confidențialitate.
Table of Contents
- Pori dilatati: este posibil sa ii micsoram?
Pori dilatati: este posibil sa ii micsoram?
De ce se dilata porii
Studiile arata ca printre principalele cauze ale dilatarii porilor se numara excesul de sebum. Atunci cand pielea produce prea mult ulei, acesta se amesteca cu celulele moarte de la suprafara si “infunda” porii. Prin urmare, acestia se dilateaza si cauzeaza aparitia punctelor negre.
In plus, scaderea elasticitatii pielii din jurul porilor, dar si cresterea in volum a foliculului de par, impacteaza dimensiunea porilor.
Pe de alta parte, dereglarile hormonale, pot agrava problema.
In final, alegerea unor produse de ingrijire a tenului necorespunzatoare (exfolierea excesiva, dar si folosirea produselor cu alcool intre primele ingrediente duce la uscarea tenului, folosirea produselor cu mult ulei, neinlaturarea machiajului inainte de culcare etc) poate produce efecte negative.
Razele UV pot face porii sa para mai mari, datorita efectului pe care il au asupra colagenului din piele. Odata cu pierderea colagenului, pielea nu va mai fi la fel de elastica. Acest lucru este influentat si de inaintarea in varsta.
Citeste si: Epilare cu laser – tot ce trebuie sa stii!
Cateva mituri si adevaruri
Trebuie sa intelegem cateva lucruri, inainte de a cumpara produsele recomandate.
In primul rand, este absolut normal sa avem pori. Acestia nu se pot sterge de pe fata si nici nu am vrea sa facem acest lucru.
Acestia nu “se deschid si se inchid”, nu functioneaza ca o usa. Porii se dilata si se contracta, ramanand intotdeauna ca o mica deschizatura care exista acolo cu un scop.
Orice produs ai alege sa folosesti, nu te astepta la rezultate miraculoase peste noapte. Oricine urmeaza o rutina regulata de ingrijire a tenului, stie ca trebuie sa ofere timp produselor sa actioneze.
Pe langa acest lucru, fiecare ten este diferit si va reactiona intr-un mod unic. Faptul ca cineva iti spune ca un produs este “viata” nu inseamna ca va fi si pentru tenul tau. Tot ce poti face este sa incerci, dar sa ai asteptarile bine ancorate in realitate.
Ce putem face pentru a imbunatatii aspectul porilor dilatati?
Nu vorbesc despre tratament. Acesta este oferit doar de un medic, pe care te incurajez sa il vizitezi atunci cand te confrunti cu adevarat cu o problema.
Cu toate acestea, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a imbunatati aspectul pielii si a curata porii in profunzime, evitand astfel formarea punctelor negre, dar si obtinand contractia porilor.
Exfoliere
Conform studiilor din domeniu, introducerea in rutina zilnica a unui produs cu acid salicilic sau acid glicolic (varianta mai blanda, dar si mai putin eficienta) ajuta cu exfolierea pielii, inlaturand celulele moarte ce pot infunda porii.
Acid Salicilic
Acidul salicilic (un BHA) este solubil in ulei, prin urmare va patrunde chiar si in interiorul porilor si va curata uleiul impreuna cu celulele moarte din interior.
Poti alege dintre variantele de cleanser cu BHA, un toner, o masca, sau un ser. Produsele “leave-on” vor avea rezultate mai bune si vizibile, tinand cont ca au mai mult timp sa actioneze, decat un produs de curatare care sta pe ten doar cateva secunde.
Optiuni de produse:
Acid Glicolic
Acidul glicolic (un AHA) este solubil in apa si va curata doar la nivelul de suprafara tenul si celulele moarte, fiind totusi foarte eficient.
Optiuni de produse:
- Serul Effaclare de la LRP – contine acid glicolic si niacinamide, dar si acid salicilic
- Serum anti-imperfectiuni Uriage Hyseac – contine mai multe tipuri de AHA (glicolic, malic, lactic)
Alt Acid Alfa Hidroxic
Orice alt AHA (acid alfa hidroxic) are acelasi efect si va trebui sa il alegi pe cel cu care tenul tau se intelege cel mai bine – acid lactic, malic, mandelic.
Optiuni de produse:
- Crema SVR Sebiaclear Active anti-imperfectiuni – contine unul dintre cei mai blanzi acizi impreuna cu niacinamide. Este o crema pe care o folosesc aproape zilnic, seara, de care sunt multumita.
- Mandelic Acid 5%, By Wishtrend – un alt produs usor ce poate fi folosit ca un toner imediat dupa curatarea tenului.
Exfoliant Fizic
Atunci cand nu vrei sa alegi un acid, opteaza pentru exfolierea cu un exfoliant fizic, care sa nu aiba particule mult prea mari care pot sa faca mai mult rau decat bine.
Optiuni de produse:
- Spuma de curatare cu roca vulcanica de pe insula Jeju are o textura foarte usoara
- Perfect Cleanser cu sare de mare – curata datorita particolelor de sare, fiind imbogatit si cu Centella Asiatica care are efect calmant si ceramide care ajuta cu bariera de protectie a pielii
Orice ai face, nu opta pentru variantele “naturale” sau “facute acasa”. Acestea au particule prea abrazive si cel mai probabil vei face mai mult rau decat bine.
Produsele cosmetice sunt formulate special pentru a fi aplicate pe piele si pentru a da rezultate.
Hidratare
Indiferent de tipul de ten, nu trebuie sa sari niciodata peste hidratare. In special atunci cand ai tenul mixt sau gras, va trebui sa ajuti echilibrarea uleiului si a apei din piele.
Atunci cand nu este hidratata, pielea tinde sa secrete mai mult sebum pentru a balansa aceasta problema.
Alege o crema usoara, fara prea mult ulei, sau chiar una de tip gel.
Optiuni de produse:
- Green Tea Balancing Cream – ceaiul verde este un puternic antioxidant care are rol antiinflamator si antimicrobian, dar care si hidrateaza fara sa incarce pielea.
- Centella Hydro Barrier – o crema cu o textura gel, foarte usoara, cu proprietati calmante datorita celor 3 ingrediente cheie: Centella Asiatica, panthenol si madecassoside.
- Avene Hydrance Aqua-Gel – o crema usoara, cu o textura de gel dupa cum ii spune si numele.
Foloseste o masca cu argila
Se poate folosi o data sau de doua ori pe saptamana, deoarece absoarbe excesul de sebum si murdarie din interiorul porilor.
Optiuni de produse:
- Masca SuperMud pentru tenul mixt si gras, GlamGlow – un bestseller global care contine 6 acizi exfolianti si carbune, care ajuta in lupta impotriva acneei, dar si in cicatrizare;
- Simple cu argila, ghimbir si vitamina C;
- Mastile cu argila ale celor de la Origins – cele mai vandute in UK, aceste masti vin in mai multe variante de argila. Citeste aici despre comenzile de pe LookFantastic.
- Masca cu roca vulcanica de pe insula Jeju – un produs cosmetic coreean foarte apreciat in Asia si nu numai.
- Claryfing Clay mask a celor de la SkinCeuticals – citeste aici despre SkinCeuticals si vezi favoritele mele.
Curata tenul
Indiferent daca poti machiaj sau nu pe timpul zilei, curata tenul inainte de culcare.
Foloseste un gel de curatare delicat, care sa curete fara sa usuce tenul – nu vrei ca tenul tau sa contrabalanseze uscaciuna secretand mai mult sebum.
Foloseste protectie solara zilnic
Da, zilnic. Indiferent de anotimp sau daca iesi din casa.
Atata timp cat esti langa geam, va fi indicat sa folosesti protectie solara.
Citeste aici despre protectia solara si cremele mele preferate.
Introdu produse cu niacinamide
Acest ingredient minune functioneaza si in lupta cu porii dilatati, dar nu te astepta sa ii stearga cu buretele peste noapte.
Desi am folosit o perioada de cateva luni un ser cu niacinamide si zinc, prefer sa folosesc o crema care sa aiba o concentratie necesara de niacinamide (intre 1% si 5%, pana la 10%).
Uita despre miturile pe care probabil le-ai citit sau auzit atunci cand vine vorba de niacinamide:
- este un ingredient care poate fi folosit impreuna cu vitamina C
- nu provoaca “purging” – acesta este un termen folosit in legatura cu retinoizii
Daca ai emotii, incearca sa adaugi produsul treptat in rutina ta zilnica – foloseste-l de 2 ori pe saptamana si creste treptat numarul de aplicari. Eu il folosesc in prezent atat dimineata cat si seara, fara nicio problema (dupa 6 luni de utilizare).